Vrachtwagenrijbewijs; hoe en wat?

vrachtwagenrijbewijs hoe wat

Zie je jezelf al rijden in een lease vrachtwagen? Het is de moeite waard om een ​​vrachtwagenrijbewijs te halen, want chauffeurs zijn hard gezocht. Er worden echter enkele kosten gemaakt voordat u over het juiste rijbewijs beschikt. Bovendien is de licentie niet automatisch levenslang geldig. Alles over de vereisten leest u hier.

Het vrachtwagenrijbewijs

Als u een vrachtwagen rijbewijs wilt halen, heeft u eerst een autorijbewijs nodig, dus een rijbewijs B. Als je dit hebt, kun je bij de rijschool leren rijden met een vrachtwagen. De eerste stap is de cursus voor het C1-rijbewijs, waarmee je vrachtwagens mag besturen met een gewicht tussen 3,5 en 7,5 ton, waarvan de aanhangwagens niet zwaarder mogen zijn dan 750 kg. Met het CE rijbewijs kunnen grotere aanhangwagens worden gereden. Hiermee kunt u een wagen tot 7,5 ton besturen plus een aanhanger, wanneer het complete voertuig niet meer dan 12 ton weegt.

Rijbewijs C is vereist als u wagens wilt besturen die zwaarder zijn dan 7,5 ton met een aanhanger tot 750 kilogram. Met een rijbewijs van CE-klasse is de maximale grootte van de aanhanger onbeperkt, dus vergt dit vanzelfsprekend speciale vaardigheid en voorzichtigheid.

De minimumleeftijd

Om een ​​vrachtwagenrijbewijs van klasse C1 te behalen, moet je minimaal 18 jaar oud zijn, terwijl je voor een rijbewijs C 21 jaar oud moet zijn. Hier wordt echter een uitzondering gemaakt voor beroepschauffeurs in opleiding. Deze mogen in elk geval zwaardere wagen besturen als dit onderdeel is van hun training.

Tests voor fysieke vereisten

Omdat een vrachtwagenchauffeur bij het huren van meerdere vrachtwagens in elke situatie attent en snel moet zijn en ongevallen vaak verwoestende gevolgen hebben, behoren medische keuringen tot de vereisten voor een vrachtwagenrijbewijs. Deze test

  • uw reactievermogen
  • uw concentratievermogen
  • uw vermogen om met druk om te gaan
  • uw vermogen om uw weg te vinden
  • uw aandacht