Welke koelvloeistof moet er in mijn auto?

welke koelvloeistof moet in auto

Koelvloeistof is een essentieel onderdeel van het koelsysteem van je auto. De koelvloeistof zorgt er namelijk voor dat je motor koel blijft. Wanneer je motor oververhit raakt, kan dit er zelfs voor zorgen dat je koppakking stuk gaat. Een koppakking laten repareren is een erg dure reparatie. Om deze reden is het erg belangrijk om je koelvloeistof regelmatig te controleren. Doe dit, vooral in het begin dat je een auto hebt, maandelijks. Als je dan toch bezig bent, kan je dit moment gebruiken om gelijk even je oliepeil te checken en eventueel je olie bij te vullen.

Koelvloeistof controleren en bijvullen

Koelvloeistof controleren en bijvullen, kan je makkelijk zelf. Het is belangrijk om de koelvloeistof te controleren, wanneer de motor koud is. De koelvloeistof zit in een vat. Dit vat is doorzichtig, waardoor je direct kunt zien hoeveel erin zit. Op dit vat staan meestal twee streepjes, een ‘minimum’ en een ‘maximum’. Het is belangrijk dat er minimaal de minimale hoeveelheid in zit. Wanneer je de koelvloeistof wilt bijvullen, draai dan de dop van het vat. Vervolgens vul je de koelvloeistof aan, tot het streepje ‘maximum’ van het vat is bereikt.

Naar de garage

Wanneer je iedere maand veel koelvloeistof moet bijvullen, is dit een teken dat er iets mis is. Dit kan bijvoorbeeld een lekkage in de koppakking zijn. Het is dan ten zeerste aan te raden om dit te laten controleren door een garage. Ook kan het voorkomen dat er olie in het vat zit. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat er een lekkage in je koppakking zit. Wanneer er olie in je koelvloeistof zit, betekent dit vaak dat er een lekkage in een inwendige oliekoeler zit, ook wel warmtewisselaar genoemd. Ook kan dit een lekkage van de verstuiverbussen betekenen. Regelmatig veel koelvloeistof moeten bijvullen of olie in de koelvloeistof aantreffen, zijn dus zeker redenen om even naar de garage te rijden. Nog een reden om even naar de garage te rijden is, wanneer je koelvloeistof te oud is. In dat geval is het handig om deze te laten verversen.

Soorten koelvloeistof voor je auto

Er zijn verschillende soorten koelvloeistoffen, voor verschillende auto’s en weersomstandigheden.

Wanneer het koud is, zoals in de herfst of winter, is het verstandig om een koelvloeistof met een hoger percentage antivries te kopen. Er zijn tegenwoordig verschillende websites waar je op kenteken kunt controleren welke koelvloeistof bij jouw auto past. Je kunt in ieder geval zelf controleren, welke kleur koelvloeistof er op dit moment in het vat zit. Ook kun je in het instructieboekje van je auto nazien, welke koelvloeistof het beste is voor jouw auto. Kleuren mengen wordt sterk afgeraden, omdat er dan een chemische reactie kan ontstaan. Dit kan zelfs tot gevolg hebben dat er verschillende onderdelen oververhit raken en kapot gaan. Dat willen we nou juist voorkomen met koelvloeistof.

Koelvloeistof kopen

Wanneer je erover uit bent welke koelvloeistof het beste werkt voor jouw auto, kan je koelvloeistof gaan kopen. Koelvloeistof kan je tegenwoordig eenvoudig bestellen via een webshop, in een winkel of bij een garage.

Blog door: www.olievoordeelshop.nl